Stralingspanelen op warm water kunnen worden ingedeeld bij de indirect gestookte verwarmingssystemen. Het zijn statische verwarmingselementen vervaardigd uit geprofileerde aluminiumstraalplaat met inliggende, gelaste staalverzinkte warmwaterleidingen en langs boven geïsoleerd met een thermische isolatie van vijf centimeter. Door de leidingen stroomt water dat verwarmd wordt door een traditionele CV-ketel op stookolie, aardgas of warmtepomp.
De panelen zijn beschikbaar in een aantal standaardlengtes en -breedtes en zijn leverbaar in elke gewenste RAL-kleur (zonder meerprijs)
Uiteraard zijn ook maatoplossingen mogelijk bij JOWE bv.
Werkingsprincipe
Verwarmen met stralingspanelen is ideaal voor thermisch comfort in hoge ruimten. Het water dat door het paneel stroomt, zorgt voor de stralingswarmte. Deze elektromagnetische golven verwarmen rechtstreeks wanden, vloeren en personen in die ruimte. Vervolgens staan die de warmte af aan de langsstrijkende lucht. De aangestraalde oppervlakken hebben een oppervlaktetemperatuur die 3 k hoger is dan de ruimteluchttemperatuurgradiënt (0,2 k/m hoogte). De lucht in het gebouw wordt niet aangestraald, maar zal langzaam opwarmen omdat de vloer en wanden straling opvangen. We weten allemaal dat warme lucht stijgt. Echter, omdat bij straling de lucht niet rechtstreeks verhit wordt, gaat er minder opstijgende warme lucht zijn. De warmte bevindt zich dus beneden, in de leefzone, en niet onder het dak.
Stralingsverwarming is, mits grondige studie, ook toe te passen als zone- of plaatselijke verwarming. Indien u dat wenst, kan dat tot op een hoogte van 1 meter van het werkgebied zodat er amper of geen luchtstroming (tocht) aanwezig is (niet meer dan 0,2 m per seconde).
Europese norm EN 14037
De warmteafgifte van JOWE stralingspanelen zijn conform de Europese norm EN 14037 die sinds 1 februari 2005 van kracht is. De stralingspanelen hebben een zeer hoge netto warmteafgifte. Dit wordt bekomen door de wijze waarop de buizen in de plaat gepuntlast worden. Ze geven een optimaal contact tussen het primaire oppervlak (de buis) en het secundaire oppervlak (de plaat). Ook het gebruik van de meest stralingsgeschikte materialen speelt een rol voor de hoge warmteafgifte.