Het menselijk lichaam is gevoelig voor zowel de luchttemperatuur als de temperatuur van de omliggende wanden. Iets kan warmte uitstralen, maar ook koude en dat voelen we. In ruimtes met stralingsverwarming is zowel de temperatuur van de vloer als die van de omliggende wanden hoger dan in ruimtes die verwarmd worden met direct gestookte luchtverhitters. Met stralingspanelen wordt dezelfde comforttemperatuur bereikt bij een lagere ruimteluchttemperatuur. Bij goed geïsoleerde gebouwen kan het verschil tussen ruimte- en comforttemperatuur makkelijk 3 °C bedragen. Iedere graad minder in ruimteluchttemperatuur resulteert in een energiebesparing van 5%.

 

Bovendien, zoals bekend stijgt warme lucht. In verwarmingssystemen waarbij de lucht direct wordt opgewarmd (zoals met direct gestookte luchtverhitters bijvoorbeeld) is de temperatuur onder het dak dan ook opmerkelijk hoger dan in de verblijfszone (de onderste 2 meter). Dit is een verspilling van warmte en dus van energie! Door stralingsverwarming krijgt u snel een gelijkmatige verdeling van de warmte. Het temperatuurverschil tussen vloer en plafond is zeer klein. Om even te vergelijken: met stralingspanelen +- 2°C en met luchtverwarming 10 a 15°C. Tel uit uw winst!

 

2 in 1: koelen én verwarmen

Om te koelen wordt er koud (of gekoeld) water door de stralingspanelen gestuurd waardoor de personen in de ruimte een koude straling voelen.

 

 

Geen brandwonden mogelijk & vandalismevrij

Stralingspanelen werken met water op relatief lage temperatuur en worden aan of in het plafond bevestigd waardoor ze onbereikbaar zijn voor de bewoners of gebruikers van het gebouw. Er is dus geen rechtstreeks gevaar voor brandwonden. Bovendien worden de stralingspanelen hierdoor ook gevrijwaard van vandalisme.

 

 

Lage luchtsnelheid, dus geen stofverplaatsing

Doordat stralingspanelen statisch zijn, wordt lucht- en stofverplaatsing vermeden. Door het ontbreken van geluidsbronnen en luchtcirculatie is het ruimtecomfort over de gehele ruimte gezien zeer gelijkmatig, zodat van eventuele voorkeurswerkplekken geen sprake is. Het feit dat er geen luchtbeweging is, heeft tot gevolg dat in industriële ruimten geen stofverplaatsing is. Dat resulteert in een betere binnenluchtkwaliteit en lagere onderhoudskosten.

 

 

Makkelijk te combineren

 

Stralingspanelen werken net als radiatoren met water als energiedrager. Men kan stralingspanelen dus combineren met traditionele verwarmingselementen. De stralingspanelen kunnen dan wel voorzien worden van een eigen regeling van temperatuur en debiet.

 

 

EN 14037 conform

 

 JOWE stralingspanelen zijn conform de Europese norm EN 14037. Dit garandeert een hoge warmteafgifte.

 

 

Een geruisarme installatie

 

Geen ventilatoren, dus geen lawaaihinder.

 

 

 Maatwerk is mogelijk

 

 Is uw project volgens u toch niet geschikt voor JOWE stralingspanelen? Informeer toch naar onze maatwerkoplossingen.